• Сортове ябълки

  Мелодия

  сорт ябълки
  Плодът е едър, с жълто оцветена основа и розово- червена размита окраска. Вкусът е сладко – кисел със специфичен аромат. Подходящ е за прясна консумация, консервиране и зеленчукови салати.

   

   

  Пинова

  Pinova
  Средно едри, слабо удълженоконични, с размита червиникава окраска. Месото е сочно, сладко и ароматно. Подлежи на съхранение.

   

   

   

   

   

  Брибурн

  Briburn

  Червени плодове, с отчетливи зелени шарки. Трайни, ароматни и хрупкави, тези ябълки са чудесни както пресни, така и след топлинна обработка, тъй като парчетата запазват вкуса и формата си.

   

   

   

   

   

  Фуджи

  Fudji

   

  Месото е белезникаво до кремаво, плътно, хрупкаво, сочно, сладко, слабо кисело, с лек приятен аромат и много добро качество.

   

   

   

   

   

  Голд Розио

  Gold Rosio

   

  Плодът е средно едър до едър с продълговато конична форма. Кожицата е тънка, гладка с жълтозелен цвят и красив розов руменец, има добре изразени кафеникави ленти. Плодовото месо е бледо жълто, сочно, сладко, ароматно с киселини.

   

   

   

   

  Гала

  Gala

   

   

  Това са ароматни, хрупкави и сладки. Може да се употребява в свеж вид или в салати.

   

   

   

  Флорина

  Florina

   

   

  Кожица: тънка, здрава с размит на ивици жълто-червен до тъмночервен цвят, с умерен восъчен налеп. Месо: кремаво, хрупкаво, сочно, сладко, слабо кисело, ароматно, с много добро качество. Съхранява се дълго време.

   

   

   

  Голден Би

  Golden Bi

  Плодовете са жълтеникави, хрупкави, сочни, сладки, слабо кисело и ароматични, с отлично качество.

   

   

   

   

   

  Видове зрялост при ябълките

  При плодовете на ябълката се различават три степени на зрялост: беритбена, консумативна и ботаническа. За практиката от значение са беритбената и консумативната зрялост.

   

  Беритбената  – е такава степен на зрялост на плодовете от даден сорт, при която те са получили характерните за сорта големина, форма и оцветяване, могат да понесат добре транспортиране, да запазят и доразвият типичните за сорта вкусови качества.

   

  Консумативната зрялост –  е тази, при която ябълките доразвиват типичното за сорта оцветяване при лагеруване. При тази степен на зрялост плодовото месо става по-нежно и по-приятно за консумиране. При есенните и зимните ябълки консумативната зрялост настъпва от 2-3 седмици до 2-4 месеца след беритбата.

   

  Ботаническата зрелост  – настъпва с узряването на семената на плодовете и няма пряка връзка с изискванията на потребителя.

Translate »
Био Дио

Био Дио