История

 

Биото е философия и начин на живот! Ето как ние започнахме да следваме тази философия…

Децата ни боледуваха често и както в повечето случаи става, бяхме влезли в омагьосания кръг на антибиотиците. Търсехме информация, нужна ни за промяна и разбрахме, че чистата храна е много важна за здравето ни.

Есента на 2009 г. решихме да засадим ябълкова градина в с. Долно Белотинци, област Монтана. Ние не сме агрономи и когато споделихме с агронома, от когото купихме посадъчния материал, че искаме да отглеждаме дръвчетата спазвайки принципите на биологичното земеделие, той ни каза, че това при ябълките е невъзможно, защото болестите и неприятелите които ги  нападат са много упорити и без конвенционални препарати “няма да мине”.

При част от агротехническите мероприятия се движим по биодинамичния календар, разработен от Мария Тун. Ние сме едно от първите стопанства в България, което прилага и хомеопатия като метод за предпазване на растенията от болести. За по-доброто развитие на дръвчетата използваме структурирана вода при поливане.

Уникално е да наблюдаваш как нормалната екосистемата в градината се възстановява – имаме калинки, златоочици,  гнезда на птички, а за опрашването и обилният добив се грижат пчелички, чиито кошери се намират в градината ни.

Когато насадихме ябълките поехме моралния ангажимент да запазим екологичното равновесие в градината ни и да отгледаме плодове, изчистени от химия. Сега сме щастливи, че това се случва и имаме огромното желание ябълките и продуктите, които произвеждаме от тях да достигнат на трапезата на всички вас, които оценявате чистата храна и като нас подкрепяте девиза ни:

 “Заставаме зад истинските неща!”

Translate »
Био Дио

Био Дио